Strokovno društvo
medicinskih sester,
babic in zdravstvenih
tehnikov Celje
Čestitka ob mednarodnem dnevu medicinskih sester
Domov / Aktualna obvestila / Čestitka ob mednarodnem dnevu medicinskih sester
Subpage-cover-img

Vsako leto se 12. maja na dan rojstva Florence Nightingale spomnimo naše vloge v zdravstvenemu sistemu, ki ga mora ceniti in spoštovati ter tudi vlagati celotna družba v kateri delujemo.

Medicinske sestre zagotavljamo oskrbo in vodenje pri reševanju globalnih zdravstvenih izzivov povsod na vsakem področju življenja ljudi. Smo bistvena življenjska sila za zdravje, ohranjanje zdravja in izboljšanja zdravstvenega stanja do mere, da lahko posameznik postane samostojen in opolnomočen, da lahko nadaljuje s svojim življenjem kvalitetno neodvisno.

Naša stroka zdravstvene nege je tako zelo prepletena kot koreninski sistem pragozda, če je ta zdrav je rastje po površini obilno in uspešno. Pa vendar ko je trenutno globalno segrevanje, onesnaževanje ozračja in okolja zaradi napačne odločitve politike in posameznih denarnih mogotcev v porastu in ko vlada po svetu čedalje več bolezni in lahkote se bo v prihodnje vsekakor to odražalo v kronični obolevnosti prebivalcev, ker se ne vlaga v izboljšanje.  Zaščitite poklic medicinske sestre in vlagajte vanj, da bi obnovili zdravstvene sisteme, ki lahko zagotovijo cilje trajnostnega razvoja in univerzalno zdravstveno pokritost in izboljšati globalno zdravje. To ni samoumevno in nismo neviden neizčrpen vir.

Vendar so naši zdravstveni sistemi po vsem svetu padli ker ne cenijo, spoštujejo in varujejo in  ne vlagajo v nas medicinske sestre. Medicinske sestre smo ključne za bolj zdrave skupnosti, odzivne družbe, uspešna gospodarstva in močne države. Nujno je potrebno obravnavati in izboljšati podporo za zdravje in dobro počutje medicinskih sester z zagotavljanjem varnih in zdravih delovnih pogojev ter spoštovanjem njihovih pravic. Investirati je potrebno v visokokakovostne, akreditirane izobraževalne programe zdravstvene nege, izobraziti več novih mladih medicinskih sester in pospešiti karierni razvoj obstoječih in jih tudi dati možnost za normalno osebno življenje.

 

Iskrene čestitke!

Predsednica DMSBZT Celje

Tomislava Kordiš

Celje, 11.5.2024