Strokovno društvo
medicinskih sester,
babic in zdravstvenih
tehnikov Celje
Kam
Skopje, Ohrid
Kdaj
24/05/2024, 09:30
Jutri
Trajanje
4 dni

Vljudno vabljeni na 4-dnevni izlet v Skopje in Ohrid s potovalno agencijo Orel Celje.

Program: 

1. dan: ZAGREB−SKOPJE I večerja 

Zbirališče potnikov pred dvorano Zlatorog ob 9.30 uri in prevoz v Zagreb od koder bomo ob 14.00 uri poleteli v Skopje. Po pristanku letala vožnja v središče Skopja in krožni ogled glavnih mestnih znamenitosti: trdnjava Kale, cerkev Sv. Spasa, Skopska čaršija-nekoč najpomembnejši trgovski center na Balkanu, Mustafa Pašina džamija, spominska hiša Matere Tereze, stavba univerze, glavni trg s kipom bojevnika na konju, reka Vardar in stari del mesta. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje. 

2. dan: SKOPJE−KAVADARCI−KRUŠEVO−BITOLA−OHRID I zajtrk, degustacija, večerja

Po zajtrku vožnja v smeri Kavadarcev, znanega vinorodnega področja, kjer obiščemo eno izmed številnih vinskih kleti in degustiramo odlična makedonska vina. Nadaljevanje vožnje čez rodovitno Pelagonijo mimo Prilepa v smeri Kruševa, ki velja za najvišje ležeče severno makedonsko mesto. Ogled spomenika Ilindenske vstaje in možnost obiska notranjosti (doplačilo) spominskega centra preminulega pevca Tošeta Proeskega. Nadaljevanje vožnje do Bitole, drugega največjega makedonskega mesta, ki ga je ustanovil Filip II Makedonski. Sprehod po glavni mestni ulici Širok Sokak in postanek za ogled ostankov antične Herakleje.  Heraclea je zgodovinsko mesto, ustanovljeno pod Filipom II. Makedonskim. Mesto je bilo poimenovano v čast grškega mitološkega junaka Herkula. Danes spominjajo nanj njegove ruševine. Vožnja do Ohrida, nastanitev v hotelu in večerja. Možnost spoznavanja nočnega življenja na mestni promenadi, kjer se nahajajo številni lokali in bari. Prenočevanje.    

3. dan: OHRID−SV. NAUM−OHRID I zajtrk, večerja z glasbo

Po zajtrku vožnja z ladjo ob jezeru do samostana Sv. Naum. Na poti bomo na obali lahko videli: Sveti Štefan-mestece ob obali jezera in Muzej "Zaliv kosti"-rekonstruirano vas hiš na kolih s predmeti iz bronaste in železne dobe, najdenimi iz Ohridskega jezera in se nato ustavili za ogled samostana Sv. Naum, ki ga je ob koncu svojega življenja ustanovil Sv. Naum, sodelavec Sv. Klimenta Ohridskega, ki je bil učenec Sv. Cirila in Metoda. Samostanski kompleks leži na visoki skali nad Ohridskim jezerom. Samostan iz leta 905 je najbolj obiskana znamenitost Ohridskega jezera, tudi zaradi sproščujočega naravnega ambienta, ki ga ob turkizno zeleni vodi tvori 45 podvodnih izvirov reke Črni Drim. Po sprehodu v sproščujočem ambientu prosti čas za kosilo ali osvežitev v tipični restavraciji ob izvirih reke Crni Drim,  ter povratek z ladjico v Ohrid. Sprehodili se bomo skozi ulice Ohrida, ki ga zaradi velikega števila cerkev in samostanov imenujejo tudi Balkanski ali celo Evropski Jeruzalem. Mesto Ohrid je zaradi izjemnega kulturnega bogastva na seznamu UNESCO svetovne dediščine. Po zapisani legendi se je cesar Justinijan ob gradnji trdnjave povzpel na hribe v bližini ter vzkliknil “oh-rid”, kar pomeni – lep hrib. Sprehodili se bomo skozi staro mestno jedro s prepoznavnimi hišami, kot je hiša družine Robev, in si ogledali Samuelovo trdnjavo. Seveda si bomo ogledali tudi cerkvi Jovana Kanea, ki je s svojo lego in kompozicijo nad jezerom najbolj prepoznaven in fotografiran del Ohrida. Kratek postanek bomo naredili tudi pri bizantinski cerkvi Klementa in Pantelejmona na Palošniku. Skozi voden ogled bomo spoznali skrivnost ohridskih biserov, katere izvirni način pridobivanja poznata le še dve tukajšnji družini. Nekaj prostega časa za sprehod po mestu, nakup spominkov ali ohridskih biserov. Zvečer tipična večerja in zabava z glasbo v čudovitem ambientu restavracije, ki leži ob Ohridskem jezeru. Prenočevanje.

 4. dan: OHRID−SKOPJE−ZAGREB I zajtrk 

Po zajtrku prosto za samostojne oglede ali nakupe spominkov, nato vožnja mimo Tetova po ravninski pokrajini v smeri Skopskega letališča, kjer opravimo vse mejne in carinske formalnosti. Polet letala ob 15.55 uri v Zagreb, prihod v Zagreb ob 17.10 uri. Vožnja z avtobusom v Celje na odhodno mesto, kamor prispemo ob predvidoma 20.00 uri. 

Cena: ob udeležbi minimalno 45 potnikov je 599 €, članom DMSBZT Celje prispeva društvo za izlet 200 €.

Razliko 399 € plačate agenciji Orel, možnost plačila je na 6 obrokov.

Prijave za izlet so na agenciji Orel. 

Vljudno vabljeni!

Priloženi dokumenti