DMSBZT CELJE VABI NA POTOVANJE: NEAPELJ...

DMSBZT CELJE VABI NA POTOVANJE: NEAPELJSKI ZALIV IN VEČNI RIM

Neapelj, Vezuv, Pompeji, Rim in Vatikan

Italijanski škorenj leži v osrednjem delu Sredozemlja in predstavlja pomembno strateško vojaško, trgovsko in turistično področje. Lepoto krajev ob Neapeljskem zalivu so odkrili že stari Grki, ki so omenjeni zaliv zgodaj uporabili kot izhodišče za svoje aktivnosti na polotoku. Antični Rimljani so hodili na otok Capri in v Pompeje na oddih in razvedrilo. Številne cerkve pričajo o pomenu, ki so ga ti kraji imeli v zgodovini krščanstva, vladarji različnih dinastij pa so pokrajini vtisnili svoj pečat s številnimi trdnjavami, gradovi in dvorci.

Rim je mesto, ki je nastalo na sedmih griči ob rodovitni kotlini, ki jo namaka Tibera. Utrjeno mesto je bilo relativno varno pred roparji z morja in tujimi vojskami, ki so prodirale po kopnem. Hitro je prevzelo primat nad okoliškimi mesti in pokrajinami. Več stoletij je bilo upravno središče imperija, v drugi polovici 19. stoletja pa je postalo glavno mesto Italije. Rimokatoliška cerkev ga je izbrala za svoje središče ... Rim se ponaša z burno zgodovino, saj so ga večkrat zasedle tuje vojske, pretresali pa so ga tudi notranji spori, upori in številne zarote.

Termin: 3.-7.junij 2015

 

1. dan: sreda 3.6.2015 Celje – Ljubljana – Sežana – Mestre

Odhod avtobusa ob 22:00 iz Celja in ob 23:10 s parkirišča Dolgi most pri Ljubljani. Sledila bo nočna vožnja mimo Sežane in Mester.

 

2. dan: četrtek 4.6.2015 Mestre – Bologna – Firence - Rim

Nadaljevanje nočne vožnje z vmesnimi postanki preko Padske nižine mimo Bologne in preko Apeninov mimo Firenc do Rima. Po prihodu v Rim se bomo najprej ustavili pri Kalistovih katakombah (1. st. n. št), kjer bomo spoznali obdobje zgodnjega krščanstva. Sledilo bo nadaljevanje ogledov ostankov antičnega Rima in sprehodom od Kapitola, Beneškega trga ostankov forumov, mimo Trajanovega stebra, spomenikov Julija Cezarja, Trajana in Avgusta do impresivnega Koloseja. Sprehodili se bomo še do sv. Petra v verigah, kjer je znameniti nedokončani Michelangelov nagrobnik papeža Julija II. s kipom Mojzesa. Vožnja do hotela v okolici Rima. Namestitev, večerja in nočitev.

Rim : vstopnina Katakombe (Kalistove katakombe) pribl. 8 € (doplačilo)

3. dan: petek 5.6.2015 Rim – Vatikan – Rim

Po zajtrku se bomo odpeljali v mestno središče, kjer si bomo ogledali baziliko sv. Petra in se sprehodili po Vatikanu, obiskali vatikanske muzeje in Sikstinsko kapelo, kjer kardinali volijo papeže. Po ogledu se bomo sprehodili do sv. Petra in si ogledali njeno bogato notranjost (Michelangelova Pieta …). Sledil bo sprehod čez trg sv. Petra mimo Angelskega gradu do Panteona ter živahnega Corsa, vodnjaka Trevi, Španskih stopnic in trga Navonne. Po ogledih se bomo odpeljali še do bazilik Marije Snežne in Janeza Lateranskega, ki si ju bomo prav tako ogledali, potem pa odpeljali do hotela. Večerja in nočitev.

 

Rim : vstopnina Vatikanski muzeji prib. 16 €(doplačilo)

4. dan: sobota 6.6.2015 Rim – Pompeji – Vezuv – Neapelj

Po zajtrku se bomo odpeljali do Pompejev, antičnega mesta, ki ga je leta 79 Vezuv prekril s pepelom in si z lokalnim vodnikom ogledali njegove ostanke. Po ogledu se bomo v primeru lepega vremena z avtobusom in peš povzpeli na vrh Vezuva, ki je edini aktivni vulkan v kontinentalnem delu Evrope. Če vreme ne bo naklonjeno obisku Vezuva, se bomo odpeljali do Campa Flegrei pri mestecu Pozzuoli in si ogledali fumarole, kjer izhajajo plini s temperaturo 160 °C. Potem pa se bomo odpeljali v Neapelj in začeli z ogledi mesta (arheološki muzej v palači iz 16. stoletja, kraljeva palača, Novi grad, galerija Umberta I. in katedrala.). Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

 

Pompeji : vstopnina arheološko najdišče pribl. 18 € (doplačilo)

Vezuv : vstopnina krater prib. 8,00 € (doplačilo)

5. dan: nedelja 7.6.2015 Neapelj – Rim – Firence – Bologna – Sežana – Ljubljana – Celje

Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledi temperamentnega Neaplja, ki je imel od nekdaj pomembno vlogo v zgodovini znanosti in umetnosti v tem delu Evrope. Po prijetnem sprehodu po Neaplju se bomo odpeljali proti domu in se na poti ustavili še pri samostanu Monte Cassino (ogled cerkve sv. Benedikta). Sledila bo vožnja z vmesnimi postanki proti domu, kamor bomo prispeli pozno ponoči.

Cena na osebo: 339,00 EUR za nečlane. ( ob prijavi minimalno 40 oseb),

ZA ČLANE DMSBZT CELJE JE CENA 192EUR, PRVI OBROK znaša 32eur PLAČATE GA RELAKSU IN SICER NA RELAKS TURIZEM D.D., Meža 10, 2370 Dravograd. Transakcijski račun št: SI56 03125 10000 22 024, SKLIC 0306. Obrokov je šest, prvega plačamo ob prijavi najkasneje do 30.4.2015, ostale pa mesečno. Prijave so na info@dmsbzt-celje.si , prosila bi, da obvezno napišete ime, naslov in telefon. Prijave zbiramo do konca aprila.

CENA VKLJUČUJE:

DOPLAČILO:

Vstopnine za notranje oglede po programu.

Rim : Vatikanski muzeji prib. 16 €

Katakombe: pribl. 8 € (Kalistove katakombe)

Pompeji : arheološko najdišče pribl. 18 €

Vezuv : krater prib. 8,00 €

Neapelj : Arheološki muzej pribl. 8 €

DOPLAČILA PO ŽELJI NA POTI:

Morebitni dodatni notranji ogledi, kjer ni potrebna najava rezervacije obiska.

Vljudno vabljeni DMSBZT CELJE, Kordiš Tomica

Celje, 26.3.2015