Pohod na Javornike (28. maj)...

Pohod na Javornike

 

DMSBZT Celje, vabi v soboto 28.05.2022, na zanimiv  planinski pohod na Notranjsko, na Javornike, ki so naravna pregrada med Cerknico in Postojno.

Dobimo se ob 6 uri pred Mercator centrom na Hudinji in se z avtobusom odpeljemo na izhodišče poti.

Pohod bomo pričeli v Koritih, nedaleč od Dolenje vasi in Cerknice. Najprej se bomo vzpenjali po neoznačeni poti  na razgledišče Čela gore od koder seže razgled po celotnem Cerkniškem jezeru, Slivnici, Rakovškem polju do Unca. Nadaljujemo v smeri V. Javornika in blizu Debelega vrha zapustimo to pot in nadaljujemo do vrha V. Kožljeka (1240m ) –  mejni kamen, od koder se nam odpre razgled proti Loški dolini, Snežniku, Učki, Sv. Trojici, Nanosu…

Pri sestopu bomo lahko pogledali še ostanke Rapalske meje. Če bo dovolj časa si bomo po pohodu ogledali še požiralnik Cerkniškega jezera – Mala Karlovica, ruševine gradu Karlovec in še marsikaj zanimivega bomo izvedeli. Skupne hoje je okoli 6 ur .

Od opreme rabimo planinske čevlje, pohodne palice, čelno svetilko in primerna oblačila glede na letni čas. Hrana in pijača naj bo v nahrbtniku.

Pohod bo vodila gospa Štefka, markacistka in  vodnica PD Cerknica, ki je za nas pripravila prekrasen pohod. Na pohod so vabljeni tudi svojci in prijatelji.

Prijave zbiram do petka 20.05.2022.

Več o Javornikih: https://www.hribi.net/gora/veliki_javornik_javorniki/26/821

 

VSAK HODI NA LASTNO ODGOVORNOST.   

 

Članica DMSBZT Celje,

Jana (041-772-413)