Martinovanje v slovenski Istri in Vipav...

DMSBZT vabi na martinovanje!

Za vinogradnike in ostale ljubitelje žlahtne kapljice so to dnevi v znamenju njihovega osrednjega praznika – martinovega. Ta v vseh vinorodnih okoljih predstavlja pomemben čas, ko se po starih šegah mošt s krstom spremeni v vino. “Svet’ Martin nar’di iz mošta vin,” pravi stari slovenski ljudski rek o martinovem prazniku.

Program potovanja:

Odhod avtobusa ob 08.00 uri pred Glazijo Celje in Mercator centrom Celje in vožnja proti Kopru. Vmes se ustavimo v Marezigah. Prva Vinska Fontana v Sloveniji ponuja edinstveno in nepozabno doživetje za ljubitelje vina in gurmane. Ob čudovitem razgledu na slovensko obalo si privoščimo 3 različna odlična vina iz lokalnih vinskih kleti in domače istrske delikatese za okrepčilo, da bo degustacija lažje stekla po grlu. Ob prihodu dobimo lasten vinski kozarec Vinske Fontane, nosilno vrečko za kozarec za domov in tri degustacijske žetone za degustacijo vina. (3 x1 dcl).

Pot nadaljujemo do Kopra.

Staro mestno jedro Kopra, ki obsega nekdanji otok, skriva številne znamenitosti bogate beneške kulturne dediščine. A njegova zgodovina se začne že veliko prej. Otok naj bi bil naseljen že v 2. stoletju p.n.š., ko je nastala rimska trgovska postojanka, takrat še z grškim imenom Aegida. V nadaljnjem razvoju so mesto v različnih obdobjih različno poimenovali: od Caprisa v rimski dobi, do Justinopolisa v 6. stoletju pa do imena Caput Histriae oziroma Capo d’Istria v srednjem veku. Po slabem stoletju mestne avtonomije je Koper leta 1279 postal del Beneške republike in kot tako ostal vse do njenega propada leta 1797. Koper je edino večje slovensko pristanišče in industrijsko mesto. Naselje je nastalo na otoku, ki so ga s kopnim povezali v 19.st., tedaj so na plitvinah okrog mesta uredili soline, vendar so jih v začetku 20. st. opustili, zemljišče izsušili in ga namenili kmetijstvu. Več kot pol tisočletja dolgo beneško obdobje je v mestu pustilo neverjetno bogato kulturno dediščino, s številnimi palačami in trgi. Na sprehodu po mestnem jedru vam pokažemo nekaj od glavnih zanimivosti. Pred odhodom v Vipavsko dolino se okrepčamo z malico na žlico.

Odpravimo se v Vipavsko dolino, kjer se praznovanje Martinovanje v Peklu (Steske-Pekel) prične ob 17.00 uri pri kmetiji Colja. Poskusimo njihova vina, se okrepčamo z narezkom, ob spremljavi Prvačke pleh muzike in nadaljujemo do sosednje kmetije, kmetije Bizjak. Poskusimo njihova vina, se okrepčamo z njihovimi domačimi izdelki, spremljajo pa nas Trio Anja, Eva in Kati. Nadaljujemo do kmetije Zgonik v »Peklu«. Tudi tukaj nam postrežejo domača vina, pripravili pa bodo tudi golaž s polento ob spremljavi skupine Dornberški fantje in MOPZ Franc Zgonik iz Branika. Ob 20.00 uri se prične koncert v Peklu z etno bandom Poseben Gušt. Zaključek koncerta je ob ca. 21.30 uri, nato se odpravimo prosti domu.

Vabilo

Cena: 98 eur ob udeležbi minimalno 45 oseb, za člane DMSBZT Celje je prispevek 50 eur.

Prijave so na melita.belej@gmail.com, do 30.10.2023. Prispevek pobiramo na avtobusu.

Cena vključuje: prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, vse cestnine in spremstvo 2 voznikov, degustacija in prigrizek v Marezigah, vsi ogledi po programu, malica na žlico v Kopru, degustacija vin, prehrana in glasbeni program Steske-Pekel, strokovno vodenje, organizacija in DDV.

Vljudno vabljeni,

predsednica DMSBZT Celje, Tomislava Kordiš